Soorten wereldbollen

Wereldbollen zijn er in vele verschillende soorten en maten, zo heb je wereldbollen die vallen onder de categorie kinderglobes, design globes of bar globes.
Kinderglobes zijn veelal de goedkopere wereldbollen die men gebruikt voor educatieve doeleinden.
Of je te maken hebt met een kinderglobe zie je vaak al snel aan de kwaliteit van de wereldbol “deze oogt enigszins goedkoop”, maar de makkelijkste manier om dit te bevestigen is om de wereldbol even op te tillen.
Kinderglobes/wereldbollen zijn namelijk ten alle tijden van zeer ligt materiaal geproduceerd.

Barglobes zijn wereldbollen die geschikt zijn als bar, meestal zijn deze wereldbollen bruin van kleur en de wereldbollen ogen enigszins antiek.

In de wereldbol zelf die bevestigd zit aan diverse poten om het bareffect te creëren is de mogelijkheid om glazen en drank neer te zetten.

Designglobes zijn duur uitgevoerde wereldbollen welke vaak gebruikt worden als relatiegeschenk of als pronkstuk in het huis.
De wereldbollen zijn zwaarder uitgevoerd dan de kinderglobes en zijn niet altijd op de zelfde techniek gebaseerd als de wereldbollen die onder de kinderglobes vallen.
De designglobes zijn uitgevoerd in zeer luxe stijlen en hiermee een blikvanger in de inrichting van een woonkamer of overige kamers.

Productie

Wereldbollen zijn van alle tijden, toch is het produceren niet zomaar voor weggelegd  voor een willekeurige producent.
De producenten hebben namelijk vaak te maken met de rechten die rusten op de wereldkaarten.
De goedkopere varianten van wereldbollen worden vaak geproduceerd en gemaakt  in landen als China en Taiwan, dit komt mede voort door de lage loonkosten.
Toch komen luxere wereldbollen zoals designglobes vaak niet uit China en Taiwan maar uit Thailand.
Dit komt voort uit het feit dat de producenten in Thailand meer “feeling” hebben met luxere artikelen en de beschikking hebben over luxere materialen voor de productie van de wereldbol.
Producenten krijgen vaak de opdracht tot ontwikkeling van de wereldbol uit westerse landen.

Merchandising

Een wereldbol is een zeer geschikt en gewild object voor het gebruik van merchandising.
Naast de standaard wereldbollen zijn er namelijk een hoop leuke dingen verkrijgbaar waarbij de wereldbol een rol speelt.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld sleutelhangers, voetballen, strandballen en aanstekers.
Maar naast deze dingen zijn er ook zeer leuke en geschikte wereldbollen verkrijgbaar voor het opleuken van bijvoorbeeld de kinderkamer, zoals lichtgevende wereldbollen voor aan en op het plafond of lampen.